Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 07:00 - Коментарите
Автор: svobodnipoeti Категория: Изкуство   
Прочетен: 7983 Коментари: 9 Гласове:
22

Последна промяна: 09.07.2012 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageСъблюдавайки Качественото Многообразие, имайки приемственост и вливайки новаторски дух, списание "СВОБОДНИ ПОЕТИ в Блог.бг" ще разшири хоризонта на новия бр. 3, обогатявайки съдържанието му с Коментарите в Блог.бг. 

Моля, изпращайте ни всички (заслужаващи популяризация) забавни, комични, остроумни, философски, мъдри, интересни коментари, които ще са част от Раздел "Смях и Бисерни Размисли".

Раздели: 

1. България и Света;

2. Актуално;

3. Даровете на Природата; 

4. Култура и Изкуства; 

5. Смях и Бисерни размисли  - от Коментарите;

6. Белите лястовици.




Гласувай:
23



1. svobodnipoeti - EVRAZOL
14.05.2012 10:38
"Поет" не е звание или професия.

17.05.2010 г., 23:35

Нито каквато и да било категория. За това са несравними поетите. По какво да ги сравняваме. По какво да сравним уникатите. Това не е спорт. Не може да се направи олимпиада. Как да сравняваме Дебелянов с Яворов и Ботев с Вапцаров. Това са светове. Поради което поетите не могат да бъдат робове. Да поробиш поета означава да го убиеш. Следва че те са свободни априори.
Виж придворните писачи са друго нещо. Всичко друго, но не и поети.
Според наложените тук понятия и аз мога да вляза в категорията „свободен поет” понеже нито съм свободен, нито поет, макар да мога да вържа две непремерени речи в рима. Като бях на петнаЕсе, се мислех за поет. Като се размечтая мамка му, като заглъзна в невъзможните си щения, па като зяпна срещу месечината да си прекроявам света според нагона и фантазията и те почват да се редят. Непремерени речи завършващи с рими.
Че това не е поезия ми каза една много читава жена – учителката ми по литература: Чуй, казва, едно стихотворение. И изрецитира:

“Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили мили краю!Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи... Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияние и величие... ти си ме научила да плача над всяко едно човешко нещастите – а това е вече много за един човек... ”

Наложи се да разбера че поезията е свят, а не вой срещу месечината изправен на задните лапи на неосъзнатите щения. Така и я обикнах. Че и ценител станах, но помня как се мислех за поет и разпознавам този спомен в претендиращите за категорията словоредци.

Да съкратя многословието ще перифразирам Толстой: Всички поети са свободни по свое му, но не всички свободни са поети.

Грозен, или красив, авторът на поста вероятно усеща нещата като мен. За това го разбирам. Не разбирам само какво му пречат „свободните поети”. Всеки може да се кичи с кички. Но това нито го прави познат, нито признат. И уважавани и непризнавани, стойностните поети не са се смятали за поети. Те ИЗРАЗЯВАТ световете си. Останалите го ИЗОБРАЗЯВАМЕ. Но и дете различава едното от другото. Поетите ние ги обичаме, четем и препрочитаме. Помним ги. Словоредците се четат един друг. Да не забравяме че Бачо Киро Петров е държал защитната си реч пред турския съд в стихотворна форма, но до днес никой не го е нарекъл поет.
То за това има писател и автор, музикант и свирач, художник и рисувач, блогър и трол. Първите ги определя публиката, а ги издават други хора. Вторите се самопровъзгласяват. Критиката прави първите по-добри, а вторите по-злобни.

„Силата на изкуството е в безсилието на времето”
цитирай
2. svobodnipoeti - ploudinperper 01. 10 11:01 ...
14.05.2012 10:41
ploudinperper
01.10 11:01


Абсолютна свобода няма - дори тук в интернет пространството. Ние сме зависими, в случая: от нещо, от някой, от друг - все понятия свързани с пари, дявол да ги вземе всичките. Тук, в блог.бг - сме заложници на Инвестор.БГ АД и Ковачки. Заключиха му парички преди няколко дена. Представи си, че продаде блог.бг - единствения му вероятен копувач, слагам бас - ще бъдат Иренка и Делянчо - на Доган протежетата, с парите на някаква си негова банка.
Е?
Как виждаш тогава нещата тук - същото ли ще бъде или ще ни модерират, кастрират, ампутират, имунизират.
Дори сюнети могат да ни спретнат - на конвейр.

Е, да - само ако позволим - но пък гласът ти е смачкан.
Свобода - под въпрос.
Защото не можеш да си изречеш думичките, напишеш римичките и те няма да стигнат до адресата им.
Тогава за какво да ги пишем?
Кому са нужни те? Само на нас? Да говорим на себе си и да се убеждаваме, че говорим поне с хора? Не, не - това обезсмисля усилията и ги прави излишни.

Та мисълта ми е - свободата винаги, и преди и сега - е струвала скъпо. Тя се плаща с пари, кръв, хляб, време, талант ...

Свободата и демокрацията са приложими в едно общество от средна класа, на икономически и финансово независими граждани - т.е. - неограничавани на битово равнище.

Ето така се преплита свободата с поезията.

Няма "наша", "ваша",тяхна" свобода.
Или всички са свободни, или несвободата на дори един човек е упрек и ограничение за уж свободните, пък били те и поети.
Вярно всичко ни ограничава и нищо не ни спира - но това е философия, а не реалния живот.
Високото изкуство е функция на свободата:
- на свободата да умреш;
- на свободата да бъдеш горд и непоправим;
- на свободата да твориш дори;
- на свободата да се самоограничиш,
но това го има само в приказките и битието на светците - `и Ботев, `и Левски.

Свободата е много просто нещо - щом си презрял условностите.
Свободата е много сложно нещо, ако собственото ти его и претенции са условието тя да се изяви.

Свободата е понятие разбираемо и еквивалентно на интелект, социална микро и макро среда, мъдрост, късмет и целенасоченост - всичко това я прави обикновено много условна - дори скучна.

Няма абсолютна свобода - това е поетичта метафора.
цитирай
3. svobodnipoeti - starbuck69 - СБОГОМ НА ОМРАЗАТА
14.05.2012 10:49
starbuck69

07.05.2012 г., 19:05

СБОГОМ НА ОМРАЗАТА
Изблиците на безсилие и злоба не помагат никому, даже напротив - правят човешкия ум неспособен да взема адекватни и точни решения, отслабват чувството за колективност, сриват всякаква толерантност и изтриват с лека ръка търпимостта. Умението да съществуваме заедно на тази „малка педя земя” каквато е територията на блога, е нещо трудно постижимо, но не и невъзможно. Достатъчен е един жест на добра воля от двете страни и конфликтът да спре дотук.
Проявлението на висш колективен ум, се състои в това, да умеем да се изслушваме, да не правим прибързани и лековати изводи за другите и да не навлизаме в личната им територия по начин, по който не бихме искали да се случи същото и на нас...
Всеки от нас е несъвършен дотолкова, че понякога, понесен на гребена на омразата и желанието за „лично отмъщение”, забравя нормалните и общоприети човешки норми на комуникация. Но мъдростта на един индивид, се състои в простичкото решение, веднъж завинаги да сложи край на всички лични войни и да намери доблест да се извини за грешките си. Защото всички правим такива и никой не е съвършен. Съвършен е единствено актът на прошката от сърце, изпразнено от зли намерения. А този акт е влудяващо трудно осъществим и е в ръцете и свободната воля на нашия угнетен, обиден и често пъти разпилян ум.
Нека поне веднъж, намерим силата и волята, да спрем изворите на омразата, които напират да пробият нашите най-плодоносни пластове отвътре и да бъдем просто хора не само за пет минути, а личности, способни да вземат съдбоносни решения.
Нека не се делим на групи, на лагери и на враждуващи кланове, защото никой няма полза от една разбунена и нажежена до крайност общност, която в злобата си, ще даде „зелена светлина” на най-долните човешки страсти и ще се самоунищожи безславно и скоропостижно.
Веднъж отприщен, демонът на омразата, трудно може да бъде спрян, а последствията, може да се окажат незаличими!
цитирай
4. ka4ak - Ето един пресен коментар,пък и да си рекна!!!:)))
14.05.2012 16:03
13.05 16:54 - Соня ще ти разкажа нещо,което дълбоко ме е впечатлило,защото това ми бе първо пътуване с кола през Европа!
През далечната 1994г използвах един мой приятел за преводач в Париж/той си имаше и френско гражданство,а и трябваше да си прибере едно Renault Safrane,което вече една година си седеше паркирано там,без да се кара/Та се натоварихме на самолета и кацнахме на Орли.Настанихме се в неговия апартамент и отидохме да вземем колата,за да ни е под ръка!Чичо му имаше складове на митницата и в близост,бе паркирана и колата!Та отиваме,ама явно бяха паднали акумулаторите и ни аларма,нито се отключва колата!Започнахме да се ровичкаме ,не се отваряха вратите,но багажника се отключи и вдигнахме капака,за да свалим акумулатора и да го подменим с нов,когато до нас спря полицейска кола и ни арестуваха!Рафаел се опита да покаже френския си паспорт и документите на колата,ама цъ!Откараха ни в техния участък,без насилие!,там прегледаха всички документи,извиниха ни се много учтиво и ни върнаха при колата,като по пътя обратно ,спряхме и купихме нов акумулатор!!!
А уж около нас нямаше никой,но все някой,се беше обадил!!!
След седмица приключих с Париж и си тръгнахме,да се прибираме,но имах работа и в Милано,та хванахме магистралата за Лион!По пътя,отбихме до тоалетна на магистралата,нямаше кьорав човек или обслужващ персонал,градинката прекрасна ,пейки , маси,кошчета,чисти! в тоалетната музика от тавана,шкафчета със салафетки,тоалетна хартия и една камара сапуни Lux ,шампоанчета и т.н.А го разправям,защото като продължихме след 150 км,ни спряха и ни изръсиха 400 франка,защото Рафаел си беше хвърлил фаса,през прозореца,преди 70 км!!!
Пак някой ни бе топнал!!!

Та такива работи,ми се ще и при нас да стават!!!:)))

Постинг: Аз съм Вуду-тетка :)
Автор на постинга: magicktarot
цитирай
5. svobodnipoeti - beckslover
15.05.2012 15:10
30.03 15:47 - Това,
с линейното и вълнообразното, много синусиидално-сеизмично ми звучи.
Когато двете дишания се срещнат, често се получава резонанс.
Дай боже всекиму...;)
Постинг: енциклопедия-2
Автор на постинга: cinichedonist

30.03 15:34 - Според мен,
дръжте си батериите сухи и под ръка.
Не се знае, в кой момент, ще ви се падне електрическо влакче...;)
Постинг: енциклопедия-3
Автор на постинга: cinichedonist

23.03 15:45 - Електоралният българин-Кънчо,
е отРязан в главата.
Затова, вместо куфия, по-му прилича бурка....

Не може общество от кадъни, да не харесва кастрати да обслужват харема...:(
Постинг: България търси талант. Намери кънчо. Кънчо влачи рейс
Автор на постинга: ivoberov

и мн. др.
цитирай
6. svobodnipoeti - cinichedonist - наскоро разбрах ...
16.05.2012 13:20
cinichedonist - наскоро разбрах
03.04 00:44
че бах изграждал композиционно творбите си сякаш строи катедрала, две мелодии се пресичат, създавайки слухова илюзия за трета, която всъщност никой от инструментите не изпълнява, а формата на катедралата от своя страна съответства на структура свързана с разположението на звездите в космоса.:))

"Истински голямото щастие е в ненадейното събитие, надхвърлящо желанията на човека, който ги е формулирал."
цитирай
7. evrazol - http://sowhat.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/04/17/pisatelski-konstrukcii.941030
28.05.2012 22:25
sowhat написа:
макар че се надявах да не звучи толкова като поезия )))))))

19.lovehunter
надяваш се да не, ама то си е... и сякаш не е... ама е... че кой е казал, че поезията трябва да бъде оформена строфично или белетричността – повествователно!? Да, казвано е, но това е нищо повече от поставяне на рамки и оковаване на езика. И днес граничи с абсурда. Поетичността проявява своите смисли и чувствителности в пъти по–адекватно и поливалентно когато спре да се самоограничава в себе си и използва всички езикови нива. По този начин поетичното и повествователното се сливат в едно цяло, което не може да бъде назовано и не трябва да го назоваваме. Нещо такова са последните ти текстове, Емчо, пречупени през моята неангажираща интерпретация. Много се радвам да чета неща, написани по този начин – разбиващи рамките на установените езикови наслагвания и преминаващи в непознати простанства на смислите.
:)))
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Привет! Коментар към раздели 1, 2 и 4 - с по-широк диапазон на прочит:
18.07.2012 10:45
http://sparotok.blog.bg/politika/2012/07/12/280-trakiiski-dumi-i-bylgarskite-im-syotvetstviia-ii.978432

99. sparotok - :)))))))))))))
17.07 23:07
анонимен написа:
http://www.youtube.com/watch?v=QYf1pgRjqxg&feature=related


Това е залъгалка за наивници:)))))))

И още 100 екпедиции да пращат в Памир това няма да сложи корените на българите там:)

Ето скритите данни, които човечета от екпедиция Тангра не благоволяват да поднесат на широката публика:

“Българите са силно славянска популация, но те са особен вид славянски генотип с наличие на силни тракийски елементи. Това става ясно от представеното в София изследване в рамките на проект „Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ“. Според авторите на изследването траките не са изчезнали по тези земи, както се твърди в учебниците... “
http://www.vsekiden.com/102320/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%8E/

Така наречения славянски ген е всъщност тракийски защото Р1 а1 има вариант на над 11 000 години не къде да е, а на Балканите.

Haplogroup R1a men are marked with practically the same ancestral haplotype, which is about 4,500 - 4,700 years “old.” through much of its geographic range. Exceptions in Europe are found only in the Balkans (Serbia, Kosovo, Macedonia, Bosnia), where the common
ancestor is significantly more ancient, about 11,650±1,550 ybp
http://www.jogg.info/52/files/Klyosov2.pdf


Да не забравяме, че всичко, което е типично за старите българи е типично и за траките. Става дума за
- изкуствена черепна деформация
- бръсненето на главата и оставянето на кика (така са правели и пелазгите)
- съхраняване на жито в ями
- използване на землянки и полуземлянки за основно жилище при простолюдието
- пиене на кобилешко мляко като важна част от диетата
- жертване на кон в погребение на воин
- жертване на кучета при ритуали
- върховен бог е слънцето, почитат се луната и звездите
- използване на крив, сложносъставен лък
- изолзване на прав едноостър меч (неизползван никога от гърци и римляни)
- използване на стрели с триъгълно сечение
- най-важната бойна единица е конника
- така наречения прабългарски костюм – тясна куртка, панталони, високи ботуши, шапка обшита с козина се срещат още през І-во хил.пр. Христа на Балканите
- имена като Аспарух, Тервел, Кроват, Крум, Кормесий и др. са с тракийска етимология, някои се споменати в микенски документи – Крумено, Крумесийо, Вокило...
- многоженството е типично както за траки, така и за стари българи
- правене на ритуални чаши от черепа на враговете


Като тракийско наследство могат да се възприемат следните елементи от традиционната материална и духовна култура на българите:

- I, II и IV тип рала за обработка на земята,
- вършитбата с диканя,
- култивирането на лозята и направата на вино,
- трансхуматното (подвижно) животновъдство,
- носенето на опинци и ямурлук от пастирите,
- грънчарското колело;
- черти от образа на св. Георги са заимствувани от тракийския херос;
- сходството на самодивите с тракийските нимфи,
- русалските празници водят началото си от гръцко-тракийския и римския празник на розите (rosalia);
- кукерските игри водят началото си от Дионисиевите празници;
- нестинарството също е извеждано от някои автори като тракийско наследство.
- За такова наследство се смятат и летният празник на Еньовден,
- жертвоприношението при строеж на нов мост или къща,
- жертвоприношението при продължаване живота на възрастен човек, означавано като «помана», и т. н.

http://www.kroraina.com/knigi/nk_etno/nk_3.htm


цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Ето още от света на коментарите, което ме е впечатлило:)
18.07.2012 11:04
02.04 23:28 - енциклопедия-8

2. cinichedonist - наскоро разбрах
03.04 00:44
че бах изграждал композиционно творбите си сякаш строи катедрала, две мелодии се пресичат, създавайки слухова илюзия за трета, която всъщност никой от инструментите не изпълнява, а формата на катедралата от своя страна съответства на структура свързана с разположението на звездите в космоса.:))

http://cinichedonist.blog.bg/zabavlenie/2012/04/02/enciklopediia-8.933152
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svobodnipoeti
Категория: Изкуство
Прочетен: 282819
Постинги: 33
Коментари: 337
Гласове: 2394
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031